Donnerstag, 18. Januar 2018

Uradjene biometrijske putne isprave

Molimo da putne isprave za vreme boravka u inostranstvu čuvate. U slučaju gubitka ili oštećenja obratite se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije. Ukoliko u inozemstvu ostanete bez putne isprave , za povratak u Hrvatsku možete u hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu ishoditi putni list Nestanak ili pronalaženje putne isprave u inozemstvu prijavljujete najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu.


U žurnim slučajevima kada prijeti opasnost za dijete ili je izdavanje putne isprave u osobitom interesu djeteta, zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete može podnijeti i izdanu putnu ispravu može preuzeti isti roditelj, uz pisanu suglasnost centra za socijalnu skrb nadležnog prema mjestu prebivališta odnosno boravišta djeteta, a ako. Zahtjev za izdavanje putne isprave djetetu podnose osobno oba roditelja ili zahtjev podnosi jedan od roditelja, a drugi je preuzima, a ako je jedan od roditelja spriječen može dati ovjerenu pisanu suglasnost drugom roditelju da ishodi putnu ispravu za dijete. Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja ili overena saglasnost roditelja koji nije prisutan.

Uzorak izjave možete pogledati ovde. Ako je jedan od roditelja spriječen, može dati ovjerenu pisanu suglasnost drugom roditelju da ishodi putnu ispravu za dijete. U uskom hodniku stare zgrade Policijske uprave Vračar stotinak ljudi čeka u redu na dva šaltera.


Na jednom kraju hodnika se uzimaju svi formulari, ne samo za putne isprave , a na drugom, kad ih popunite, čeka se red za predaju dokumenata - za lične karte i za nove biometrijske pasoše Republike Srbije. Nakon provedenog postupka i utvrđivanja okolnosti nestanka putne isprave, diplomatska misija ili konzularni ured izdat će vam putni list koji je neophodan za povratak u Hrvatsku. Građani Republike Hrvatske najskuplje plaćaju izdavanje putne isprave , putovnice, u regiji, dok su putovnice za državljane Bosne i Hercegovine najjeftinije, pokazuje… Bh. EAC pasoši podrazumijevaju više digitalnih certifikata i posebnu zaštitu otiska prsta u odnosu na biometrijske pasoše prethodne generacije.


Ako je hrvatski državljanin u inozemstvu ostao bez putne isprave (izgubljena ili ukradena), prijavljuje njezin gubitak ili krađu najbližoj policijskoj postaji u inozemstvu. Po dobivenom policijskom zapisniku javlja se najbližoj hrvatskoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu radi izdavanja putnog lista za povratak u Hrvatsku.

Rješenje o proglašenju putne isprave objaviti će se u Narodnim novinama o trošku stranke. Državljaninu Republike Hrvatske koji boravi ili se zatekne u inozemstvu bez putne isprave (izgubljena, ukradena ili nedostupna), može se izdati putni list radi povratka u Hrvatsku. Ukoliko je maloljetno lice, za koje se podnosi zahtjev za izdavanje putne isprave rodeno u vanbracnoj zajednici, a drugi roditelj odbije dati saglasnost za izdavanje putne isprave nadlezni organ ce od nadlezne sluzbe socijalne zastite zatraziti pismeno misljenje o opravdanosti izdavanja putne isprave bez saglasnosti drugog roditelja, te u. Susrećući se s rastućim problemom krivotvorenih putnih isprava i zloporabom originalnih is-prava koje olakšavaju kretanje terorističkih i ostalih kriminalnih. Testna faza novog sistema za biometrijske putne isprave počet će funkcionirati od ponedjeljka Glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Amila Opardija izjavila je danas tim povodom za Fenu da se sutra vrši migracija podataka na novi hardver. Dokumenta gradjana, Pitanja i odgovori oko biometrijskih dokumenata, Biometrijska dokumenta u Srbiji, Biometrijska licna karta, Biometrijski pasos, Uslovi za dobijanje biometrijske licne karte i pasosa, Dokumenti potrebni za dobijanje biometrijske licne karte i pasosa, Promena prebivalista u Srbiji, Odjava prebivalista u Srbiji, Prijava.


Dosadašnje plave putne isprave izdavaće se samo u hitnim slučajevima srpskim državljanima koji još ne ispunjavaju uslove za dobijanje biometrijske putne isprave ili čekaju na rešavanje podnetog zahteva, a u međuvremenu treba hitno da putuju. Naravno, pod uslovom da ispunjavaju sve zakonom propisane uslove za dobijanje plave putne isprave. Izrada putovnice stajat će vas 39kn a zahtjev za izdavanje biometrijske putovnice rješava se u roku od dana. Cijena za žurni postupak je 63kn. U nastavku možete preuzeti dokument sa uputama pripreme fotografija za e-dokumente.


Građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak putne isprave nadležnom tijelu. Zakonom je propisano u kojim slučajevima će se zahtjev za izdavanje putne isprave odbiti ili se može odbiti. Putne isprave koje iz bilo kojeg razloga ne služe svrsi se poništavaju. Također u hrvatskom pravnom poretku postoji mogućnost oduzimanja putne isprave ovršeniku protiv kojeg se vodi ovršni postupak radi namirenja obveza. Ukoliko građanin traži izdavanje putne isprave u roku kraćem od propisanog zakonom, cijena putne isprave iznosi 2KM.


U Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Frankfurtu zahtjev za izdavanje hrvatske putovnice može podnijeti hrvatski državljanin koji ima reguliran boravak na području Hessena, Rheinland Pfalza i Saarlanda. XX, a službena osoba na pole đini zahtjeva navodi razloge nemogu ćnosti uzimanja potpisa i to potvr đuje svojim potpisom.

Otisci prstiju i potpis ne uzimaju se od djeteta dok ne navrši godina. U slučaju kada je građaninu već izdata biometrijska putna isprava, prilikom naknadnog podnošenja zahteva za izdavanje lične karte građanin je u obavezi da, ukoliko nije došlo do promene nekog od podataka koji su evidentirani prilikom podnošenja zahteva za izdavanje putne isprave , priloži na uvid prethodnu ličnu kartu, odnosno.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.

Beliebte Posts